La Révélation

de omgeving

De Gaume

De Gaume (Belgische Provence genoemd) met zijn uitzonderlijke microklimaat. heeft een oppervlakte van 745 km² en is de streek van de cuesta’s. De heuvels zijn oost-west gericht en genieten van veel zonneschijn. De ene kant is zeer steil en scherp, de andere zacht hellend. Omringd door de Ardennen, waardoor we een microklimaat genieten, het verschil in temperatuur is 2 tot 3 graden hoger t.o.v. de Ardennen.

Zo’n 46 % van de Gaume is bedekt met bossen vooral loofbossen van eik en beuk, de valleien met een ondergrond van leem en klei zijn geschikt voor landbouw. De landschappen van weiden, hooilanden, mais en graanvelden wisselen mekaar af.

Er is een rijke flora die insecten aantrekken om de bloemen te bestuiven. Een grote variëteit aan roofvogels zoals o.a. de rode en zwarte wouw, buizerds, valken, steenuil , ransuil enz. Ook de zwarte ooievaar zien we hier regelmatig. Kleine vogels zijn o.a. de ijsvogel, mezen, goud- en andere vinken, witte en gele kwikstaart, zwarte roodstaart, boomklever, lijster, spreeuw, vlaamse gaai, mussen enz. In de vrije natuur zijn er zoogdieren zoals herten, everzwijnen, reeën, mouflons, vossen, marters, dassen, wasberen enz. Insecten zoals de groene sprinkhaan, vlinders, bijen, hommels, krekels enz.

Bloemen en planten zoals wilde orchideeën, wilde paasbloemen, gele brem,wilde marjolein, wildemanskruid enz.

Op het einde van de winter steekt zowat elk dorp een vreugdevuur aan om de lente te verwelkomen.

Streekspecialiteiten van de Gaume zijn Orval en Rulles bier, Pate de Gaume, appelsap, honing en nog zoveel meer… 
 

In de toeristische folders wordt onze streek ook beschreven als “Pays de la Semois, entre Ardenne et Gaume” de vallei van de Semois (op 3 km). Als men vanuit ons vakantiehuis een wandeling van circa 1u30 maakt heeft men een prachtig uitzicht op de "tombeau du chevalier"

Het dorpje Muno ligt geologisch op het kruispunt tussen de Ardennen en de Gaume. Je vindt er o.a. kwartsiet en puddingsteen. Op la Roche d'Appel (gelegen midden in een natuurgebied van 300 Ha) kan je de rotsen en planten bewonderen .

Naast ons gelegen: het RAVeLpad (vroeger treinspoor) waar men kan fietsen, wandelen, paardrijden. Een bosrijk natuurgebied van 300 ha met vele forellenbeekjes en “La Roche à l’Appel” een geologische site, bewegwijzerde wandelpaden. Frankrijk ligt op 4 km van ons vandaan. Vele bezienswaardigheden binnen een straal van 20 km zoals: Bertrix, Bouillon, Chassepierre, Chiny, Herbeumont, Orval, en in Frankrijk : Avioth, Sedan, Montmedy, Charleville-Mézières enz…. Restaurants, winkels op 2,5 km van ons.

We geven graag tips of routebeschrijvingen om van jullie vakantie een succes te maken. Wandelkaarten en fietskaarten zijn steeds gratis te gebruiken en toeristische info kan je altijd ter plaatse raadplegen.
 

ravelomgeving

Ravelpad
De oude spoorweg Bertrix-Muno-Carignan (163a) is omgevormd tot wandel-, fiets- en ruiterpad (RAVeL-pad) over een afstand van 7 km van Muno tot Ste Cécile. Je wandelt richting Muno (het laatste Belgische station) tot aan de Franse grens langs het pad.  Zowat 250 meter voorbij het station zie je enkele merkwaardige restanten van de spoorlijn: een (gerestaureerde) watertoren en de resten van een 'plaque tournante', 'draaiende plaat of draaiplatform hierop werden de stoomlocomotieven gedraaid. Er is een grote parking en bbq-plaats op het plein van het oude station van Muno. Een ecologisch pad met 30 gerapporteerde plantensoorten bevind zich aan de rand van het bos.

rochealappel

La Roche a l’Appel:

Is gevormd aan de rand van het Cambriummassief van de Givonne (570 miljoen jaar) en vormt het centrum van een natuurreservaat dat beheerd wordt door de vzw “Ardenne et Gaume” de steile helling die boven de golven van de zee uitstak is een uniek voorbeeld van basislagen van de “Gedinnien” beter gekend onder de benaming “d’assise de Mondrepuits”

De Roche a l’Appel vormt samen met het woud eromheen een aangename en rustige omgeving om te verpozen.In het noorden van het bos ligt het domein van Amerois (vroeger eigendom van de graaf van Vlaanderen, vader van Albert I) wat nu eigendom is van de familie Solvay.

kerkjechassepierreomgeving

Enkele bezienswaardigheden in de buurt:

Alle, Poupehan, Rochehaut, Vresse: gezellige dorpjes aan de Semois

Bertrix: leisteengroeve, Au Coeur de l’Ardoise, Langlaufpistes

Botassart: tombeau du Géant

Bouillon: kasteelfeesten ( juli), vuurwerk (augustus)

Chameleux: Gallo Romeinse site

Chassepierre: één van de mooiste en oudste dorpjes aan de Semois gelegen, maison du pays: in de zomer tentoonstellingen, fêtes des artistes: markt en over heel het dorp kunstenaars aan het werk (weekend na 15/8)

Chiny: St.-Nicolasbrug over de Semois, start voor kajakkers. fêtes des contes
Vanaf de moulin du Cambier kan je wandelingen maken naar 'rocher du Hat' en 'roche de l' écureuil'.
 

Florenville: toeristisch stadje op de top van de 1ste cuesta van Lotharingen. kerk OLV Hemelvaart: beiaard met 48 klokken en uitzicht in de toren over de vallei van de Semois.
Start voor kajakkers op de Semois. Camping met openluchtzwembad, tennisveld

Herbeumont: ruines van het versterkte kasteel van de graven van Herbeumont, domein van Conques: oude priorij verbouwd tot hotel. oude watermolen en oude wasplaats. ingang oude spoorwegtunnel

Les Hayons: la ferme des Fées

Lacuisine: oude molen, natuurreservaat “Les Epioux” (18 km)

Muno: kerk (1665) afgebrand in april 2005 en volledig gerestaureerd.
priorij (1188) oud pensionaat St Vincent de Paul (1779), brocante markt (juli)
gerestaureerde wasplaats Lambermont, Ravelpad van 7 km naar Ste Cécile
La Roche a l’Appel gelegen in natuurreservaat van 300 ha (vlak achter ons domein)

Orval: abdij van Orval.: in de bijgebouwen wordt Orval trappist gebrouwen en de Orval kaas wordt hier gemaakt.
Er is ook een medicinale kruidentuin en oude apotheek in de ruines van de abdij , openluchttoneel (aug.), degusteren van Orval kaas en bier in Auberge de l’Ange Gardien.

Villers-devant-Orval: leuk oud dorpje bij Orval aan de franse grens.

Ste Cécile: begint de Gaumse cuesta, fontein van de Hémeau (oude wasplaats)
tunnel van de oude spoorweg tussen Ste Cécile en Herbeumont (1365 m)
begin Ravelpad, aanlegplaats kayakers (Semois) , brocante markt

Straimont: dorpje aan de Vierre, barrage de le Vierre

Torgny: zuidelijkste dorp van België aan de grens met Frankrijk, heeft wijngaarden dankzij het microklimaat. het is ook één van de mooiste dorpjes van Wallonië. 

Sedan (Fr): kasteel met feesten in mei

Mouzon (Fr): gezellig dorpje met viltmuseum, middeleeuwse kerk

Montmédy (Fr): gezellig oud ommuurd stadje datje inrijdt via een ophaalbrug

Avioth (Fr): basiliek in gotische stijl

Williers (Fr): pittoresk lotharings dorpje, één van de kleinste gemeentes van Frankrijk